HTML

Boris Új-Zélandon

Téli-Nyári kiruccanásom története a Föld pont szemközti szegletébe

Friss topikok

MUNKA ÉS UTAZÁS ÚJ-ZÉLANDON 2008/2009

2009.03.17. 10:24 Boris

avagy minden amit egy magyar "backpackernek" tudnia szükséges.

A teljesség igényével az alábbiakban megtaláltok mindent ami szükséges az utazáshoz és várhatóan a munkavállaláshoz.

2008. október 23 és 2009. március 8 között tartózkodtam Új-Zélandon, az adatok ezt tükrözik.

Ha további kérdésetek van, vagy valami nem tiszta (próbáltam érthető és lényegretörő lenni) akkor bátran irjatok, illetve igény szerint személyesen is rendelkezésre állok.

pignitzky@hotmail.com (MSN és Facebook is ez)

Ne hezitáljatok! Nincs olyan messze mint gondoljátok...

Pignitzky Bori 

 
Mikor érdemes menni?
Október - március közötti időszakot javasolnám.
A nyár december közepén kezdődik és február végéig meleg van (persze az idő nagyon változékony és attól is függ NZ melyik részén vagy)
Utazásra a december közepe - február közepe időszak a legalkalmasabb!
Munkára: november közepétől december közepéig illetve a február közepe és március hónapok a legalkalmasabbak.
 
Mennyi pénz szükséges?
Természetesen személy és igény függő! Minnél több van annál jobb!
(Hát nekünk nem volt sok, a 4, 5 hónap felét utazással és felét munkával töltöttük)
 
Az elinduláshoz nekünk a repjegyen kivül (330 000 Ft), további 300 - 350 000 Ft volt szükséges (ez 3 hét utazást, kocsi vásárlást és javitást, a munkavizum kiváltását tartalmazta).
 
Ha dolgozol és heti 450 - 500$ (ez az átlagos) tudsz megkeresni akkor a létfentartáson kivül kb. heti 250$ tudsz félretenni, azaz kb. egy havi munkával 1000$-t, ami kb. 3 - max. 4 hét utazásra elég (nem luxus körülmények között! azaz kocsiban alvás, 2-3 naponta zuhanyzás campingben, 4000 km megtétele, átkompolás a szigetekre - É-ról D-re, Stewart Islandra, 2 track dija (sátorban), kaja - nem étteremben! Tehát a minimum project! Semmi bungi jumping, semmi skydiving!)
 
1NZ$ = 115 – 130$HUF
NZ Dollárt Magyarországon nem váltanak, érdemes EUR-t vinni és ezt kint átváltani.
 
Utazás
Természetesen több útvonalon, több légitársasággal is el lehet jutni Új –Zélandra (lásd: NZ), de mind közül mi a Korean Airlines-t találtuk a legkedvezőbbnek. Korean Airlines Prága-Szöul-Auckland útvonalon repül, Prágáig Malévval lehet eljutni. Júniusban (2008) vettük meg az októberre szóló jegyet és ez az „open” jegy 330 000 Ft-ba került (Aeroviva).
A legolcsóbb 310 000 Ft volt, de mindenkinek ajánlom, hogy olyan jegyet vegyen, amit többször, ingyen is lehet módosítani, mert egyszerűbb és végeredményben olcsóbb! Ha valaki Christchurchbe vagy Wellingtonba szeretne repülni, akkor sajnos más légitársaságot kell választania (pl. Air New Zealand – ami állítólag nagyon jó, csak nagyon drága. Nincsenek adataim!)
 
Turista vízum
3 hónap tartózkodás erejéig nem szükséges vízum az országba, turista vízumot a reptéren pecsételnek az útlevélbe, minden különösebb akadékoskodás nélkül. 
Természetesen fontos, hogy az útlevél a visszaérkezéstől számítva legalább 3 hónapig még érvényes legyen!
A szabályzat alapján, ha turista vagy havi 1000 NZD – nek megfelelő pénzösszeggel szükséges rendelkezned (tehát ha 3 hónapra szól a repjegyed akkor 3 x 1000 NZD), amit vagy KP-ban (nem ajánlom) vagy egy bankszámla kivonattal kell igazolnod (én a bankomtól kértem egy angol nyelvű igazolást). Ezt leellenőrizhetik, de őszintén szólva még nem találkoztam olyannal akinek ezt megtették volna.
 
Munkavízum
Magyaroknak két engedély elérhető: MINDKÉT VIZUMÉRT CSAK A HELYSZINEN LEHET FOLYAMODNI (tehát itthonról nem indíthatod meg az eljárást). Mindkét vízum csak mezőgazdasági munkák elvégzésére ad engedélyt, és csak olyan cégek foglalkoztathatnak akiknek erre külön engedélye van!
.
TRSE vízum: 4 hónapos munkaengedély, NZ összes régiójára
 
6 hetes vízum (nem tudom pontosan a nevét): csak adott régióra lehet igényelni, nem minden évben és nem minden régióra elérhető (minden esetben függ a régió munkaerő hiányától. Pl. ebben az évben Malborough régióra kiadták, Hawkes Bay régióra nem!)
 
Az eljárás, gyors és egyszerű. Vagy az Inland Revenue vagy a PickNZ irodákban lehet jelentkezni. A TRSE vízum 200 NZD-be a 6 hetes vízum 170 NZD-be kerül. Ha az Inland Revenue irodába folyamodsz, nem kell eljárási díjat fizetni, ha PickNZ irodába mész, akkor 40 – 60 NZD-t kell pluszban fizetni. Az eljárás 3-7 napot vesz igénybe!
 
Inland Revenue:www.ird.govt.nz
PickNZ:www.picknz.co.nz
 
A PickNZ irodát jobban ajánlom, nem csak ezért hanem az állásajánlatokért is. Teljesen aktualizált listákkal rendelkeznek, így nekünk mindkét esetben (Hastings, Bleinheim) gyakorlatilag 5 percen belül volt munkánk. Hastingsben listát kaptunk telefonszámokkal, Bleinheimben konkrét címet és időpontot.
 
Adószám (IRD Number)
Szintén Inland Revenue irodában vagy PickNZ-ben lehet jelentkezni. Az előbbiben ingyenes, az utóbbiban 10 NZD-t számoltak fel. Eljárás 1-5 napot vesz igénybe.
 www.ird.govt.nz/how-to/irdnumbers/
 
Bankszámlaszám
Bármelyik banknál kb. fél óra alatt nyitnak számlát bárkinek, mindössze egy útlevél és még egy személyazonosságot igazoló okirat szükséges (pl. jogsi).
Ajánlom: Bank of New Zealand.
 
Elérhetőség (telefon, cím)
Mindenkinek ajánlom az NZ számmal rendelkező mobiltelefont, nagyon fontos mindenféle ügyintézéshez, leginkább a munkakereséshez!
Cím: szinte mindenhol kérnek elérhetőségi címet, ami „backpackerek” esetében igen nehezen meghatározható, hiszen mindenki folyamatosan költözik. Akár bank, akár munkaszerződés esetében teljesen megfelelő az éppen aktuális hostel címe. Annyi, hogy a bankszámlakivonatokat azontúl mindig oda fogják küldeni.
 
A vízum és adószám esetében érdemes olyan címet megadni ahol max. 10 napig elérnek, mert az Inland Revenue iroda kipostázza az engedélyeket (útlevelet). PickNZ irodába személyesen kell átvenni a kész iratokat (ezért is ajánlom)
 
Munka (állásajánlatok + fizetés + adózás)
 
Leginkább a PickNZ irodákat ajánlom (ingyen és bérmentve állnak rendelkezésetekre) de a gyümölcsösök, borászatok személyes felkeresése illetve a hostelek hirdetőtáblája vagy tulajdonosának megkérdezése is járható út. Hihetetlenül egyszerű!!!
 
Fontos, hogy mindenképpen megbízható cégnél kezdjetek dolgozni, mert sajnos ebben az országban is akadnak olyan munkáltatók akik visszaélnek helyzetükkel (sok esetben nem fizetnek vagy nem annyit amennyit ledolgoztál). Ezért is ajánlom a PickNZ irodát!
 
Ha valakinek szükséges, tudok elérhetőségeket adni Hastingsben és Bleinheimben is, akiknek én dolgoztam és nagyon korrektek voltak.
 
Néhány példa, a teljesség igénye nélkül (PickNZ oldalon minden megtalálható)
 
Régiók                                       Szezon                                   Mit
Hawkes Bay (Hastings, Napier)     Nov. 15 - Dec. 24      leginkább alma termésritkitás
                                                                              spárga, eper, szilva és nektarin szedés is lehet.
Malborough (Bleinheim)             egész évben             szőlőmunkák
                                     március – május        almaszedés
Nelson (Nelson, Motueka)        egész évben             szőlőmunkák
                                              március – május        almaszedés
Otago (Alexandra)                    január - február        cseresznyeszedés
 
Munkaidő
általában napi 8 óra munka, de ha teljesítménybérben dolgozol, tőled függ… (azért ajánlom a minimum 8 órát).
Általában 7, 7.30-tól 16, 16.30-ig.
Ha órabérben dolgozol, van 2x15 perc fizetett pihenő és 30 perc nem fizetett ebédszünet. Ha teljesítménybérben dolgozol, minden egyes perc amit pihenéssel töltesz a zsebed kárára megy…
 
Fizetés
Órabérben vagy teljesítménybérben fizetnek. Ez munka és cégfüggő. Minden esetben ők határozzák meg. Egyikről sem tudom azt mondani, hogy jobb vagy rosszabb, legjobb személyesen kipróbálni!
 
A fizetés heti jeleggel történik, minden hét szerdai napján utalják bankszámlaszámodra a pénzt! (mindig a ledolgozott hét után következő első szerdán). A fizetési papirt, csütörtökön kapjátok meg!
 
Órabérben: szinte minden esetben a minimálbért adják, azaz bruttó 12- 13 NZD (max.14) –t, amire rájön még a szabadságért járó 8%. Így óránként, nettó kb. 10,5 – 12 NZD-t lehet keresni (én a szőlő munkákat órabérben csináltam napi nettó 88 – 99 dollárt kaptam. Nagyon kényelmesen!)
 
Teljesítménybérben: munka és cégfüggő!
Én apple thinninget (termésritkítás) csináltam teljesítménybérben (contract), a leggyorsabb és legkevesebbet pihenőként napi átlag bruttó 110 – 120 dollárt sikerült 8-9 óra alatt összeszednem (azaz kb. nettó 100 dollár, de nagyon fárasztó és kemény munka, persze nov/dec hónapokban az északi szigeten nem sok minden másra van lehetőség!)
 
Alma szedés (és általában a gyümölcsszedés): A fő szezon február végétől – május elejéig, csak teljesítménybérben! Bruttó 26 – 32 dollár között van egy láda. Átlagosan napi 3-5 ládát lehet megszedni (fiúknak!!!!) Nagyon kemény munka ha pénzt is akarsz keresni, lányoknak, hosszútávon nem nagyon ajánlanám..
 
Jótanács: Javaslom, hogy irjátok fel magatoknak mennyit dolgoztatok, különösen ha teljesitménybérbe dolgoztok. Sokszor nem pontosak... (azt nem tudtam eldönteni, hogy szándékosan vagy csak azért mert sokan dolgoznak és sokféle ár van..). Ha le van irva, tudtok érvelni!
Ja és mindig irjátok alá a jelenléti ivet ha órabérben dolgoztok és ha teljesitménybérben dolgoztok, fizetés előtt ellenőrizzétek mennyit bérszámfejtenek nektek! (sokan nem teszik meg és sajnos az az érzésem visszaélnek ezzel!)
 
Adó (fizetés és visszaigénylés)
Kb. 20%-t adózunk. Az ország elhagyásakor lehetőség van az Inland Revenue vagy a PickNZ irodában a befizetett adó egy részét visszaigényelni. Az összeget csekken vagy a NZ bankszámlára utalják, kb. 2-3 hónap az átfutási idő. A formanyomtatványokon kívül a fizetési papirok (payslip) és a repjegy másolata szükséges (hogy pontosan mekkora ez az összeg ezt nem tudom megmondani!)
 
Árak (1NZ$ = 115 – 130$HUF):
Hostel: 22-30$/fő/éjszaka több ágyas szobában.
Ha egy egész hetet fizetsz be (munka idejére) akkor speciális áruk van, ez 100 – 120$/fő/hét több ágyas szobában..
Étkezés: átlagosan, minden extra nélkül: 100 – 120$/fő/hét persze ez nagyon személy és igényfüggő.
Néhány termék ára mutatóban:
1 l tej: 2$
1 kenyér (csak szeletelt, papírkenyér): 2 – 4$
25 dkg sajt: 5$
10 dkg felvágott: 1-3$
6 db tojás: 2$
1 kg krumpli: 3-5$
1 kg paradicsom: 2,5 – 4$
1 kg alma: 2,5 – 5$
1 kg banán: 2-3$
Benzin/Dízel:
Benzin: 1,5 – 1,7$/L
Dízel: 1 – 1,2$/L
(lásd bővebben lejjebb, az autóvásárlás résznél)
 
Autóvásárlás:
NZ saját autó nélkül szinte elképzelhetetlen! Vannak menetrendszerű busz járatok és vonat is néhány útvonalon, de drága és nehézkes. Rengeteg hely van és leginkább az igazán szép helyek ahova autó nélkül, csomaggal szinte lehetetlen eljutni. Nem beszélve arról, hogy az autóban aludni is lehet!
Na de menjük sorba:
 
Autóvásárlás: egyszerű, olcsó de nem kockázatmentes!
 
Minden nagy városban heti vagy napi rendszerességgel van autópiac. Mi Aucklandba vettük autónkat ( a lóversenypálya mellett, pontos cimet nem tudok), ahol vasárnap van egy hatalmas piac, és a Backpacker Carmarket minden nap üzemel (www.backpackerscarmarket.co.nz)
 
Előbbi esetében a tulajdonostól veszed meg az autót (érdemes egy kicsit érteni az autókhoz). A tulaj lehet helyi ember, aki ebből él és backpacker aki nagy valószinűség szerint kevésbé fog átvágni. Lehet alkudni, de véleményem szerint nem érdemes nagyon olcsó autót venni.
 
4-5 személyes személygépkocsik: 1000 – 2500$ között vannak (1500 – 2000$ már megbízható, jó autókat lehet venni)
 
kisbuszok (nagy részük át van alakitva 2 személy + ágy): 2800 – 4000$
(mi 3200$-ért vettük).
 
Sajnos 70-80°%-ban mindig akad valami probléma a kocsikkal. Ha szerencséd van pár száz dollár, ha nincs akkor akár több ezer dollárt is kell javításra fizetned. Érdemes nem szakszervizbe menni! (mi 4 hónap alatt 3x vittük szervizbe a kocsit, összesen 600$ értékben, szerencsésnek mondhatom magunkat, hiszen több mint 11000 km-t megtettünk vele, ebben aludtunk, ezzel jártunk dolgozni)
 
Ami fontos autóvásárláskor:
2 matrica van az autókon a WOF és a registration. Ezt kell leellenőriznetek, hogy érvényes – e. Ajánlatos, hogy minnél hosszabb ideig legyen érvényes, mert ha nem akkor nektek kell ezt megcsináltatnotok. (nyilván azok az autók olcsóbbak amiknek éppen lejár vagy lejárt).
 
A WOF gyakorlatilag a nálunk is létező műszaki vizsga (tehát akár sok – sok pénzbe is kerülhet).
 
A registration csak egy engedély amit 3-6 v. 12 hónapra lehet megvásárolni postán.
(3 hónap kb. 80$)
 
Dizel autóknak szükséges kilométer díjat fizetni (adó). Ezt postán lehet megvásárolni. Az aktuális kilométerállás szükséges hozzá (1000 km kb. 50$, érdemes egy alkalommal több ezer kilométer is megvásárolni, mert így kicsit olcsóbb. Bátran lehet akár 4000 km-t is venni:)))
 
Tulajdonos átírás: 10$ a postán, kb. 5 perc! Egy formanyomtatvány kitöltése. Régi tulajdonos nem is szükséges hozzá! A piacon 30$ - ért csinálják meg.
 
Autópálya vagy úthasználati díj nincs!
 
Rendőrök nem állítottak meg egyszer sem, de ajánlatos betartani a sebesség határokat és a parkoló időket, mert ha megbüntetnek akkor bizony keményen kell fizetni!
 
Autó eladás:
február végén/ márciusban már nehéz eladni az autókat, hiszen ez számit a szezon végének és kevés backpacker vásárol autót. A helyiek pontosan ismerik a dörgést, nem nagyon adnak jó pénzt az autókért. Pontosan tudják, hogy az autót muszáj eladni, tehát bármekkora összegért is megvehetik. Nekünk 1800$-t sikerült eladni autónkat!!! És jól jártunk! Érdemes időben elkezdeni hirdetni, akár utazás előtt egy hónappal!

 

Ezek a legfontosabbak, de néhány fontos tudnivalót/tapasztalatot leirok még, hátha segit a tervezéshez.

Időjárás: nagyon változatos és függ attól NZ melyik részén vagy. Minden esetben az irtózatos napsütésre (min. 30 faktoros napkrém, napszemüveg, sapka) és a szeles, esős időre fel kell kézülni. Dzseki és fentieken kivül nem szabad sehova sem elindulni...: Egy nap alatt akár a négy évszak is lezajlik. Nehezen megjósolható.

Óceán hőmérséklet: Hideg! november/decemberben csak neoprén ruhában tudtunk fürdeni Hastings közelében, februárban Abel Tasman NP-ben már csodálatos volt a viz!

Fjordland: szinte állandóan esik az eső. Nagy ritkaság a felhő nélküli, szikrázó napsütés.

Buszos utak: több cég indit menetrendszerű buszjáratokat. Néhány példa:

Kiwi Expeience: www.kiwiexperience.com

Naked Bus www.nakedbus.cot

Komp a szigetek között:

Az északi és a déli sziget között két társaság közlekedik. Csúcsszezonban érdemes előre foglalni! (karácsony és újév)

Interislander: www.interislander.co.nz

Bluebridge: www.bluebridge.co.nz

Stewart Islandra egy cég közlekedik: www.stewartislandexperience.co.nz (szintén csúcsszezonban érdemes előre foglalni!)

Track-ek: a kiránduló és túraútvonalakat meg lehetet találni a Department of Conversation (DOC) honlapján. 

A hires, Új-Zéland- i Track-eket mindenkinek ajánlom. Ezek 2-3 naptól akár 6-7 naposak is lehetnek. Különösebb felkészültség nem szükséges nagy részükhöz, de azért egy általánosan jó fizikai állapot nem árt. Felszerelés szempontjából a min. 40L hátizsák, jó túrabakancs, könnyű sátor (nem muszáj de jó sokat lehet spórolni rajta),hálózsák és a mindenféle időre alkalmas ruházat (nagyon változékony az időjárás!) szükséges. Ajánlom a Kepler -, Rotheburn-, Milford - és a Raikoura Track-et valamint a Tongariro Alpine Crossing-t. Persze a többnapos túrákon kivül rengeteg egy napos kirándulás is ajánlott! Mindezt az emlitett honlapon megtaláljátok. Csúcsszezonban több trekre foglalás szükséges (az egy napos kirándulás ingyenes, a több napos esetében a "hut"-ban az éjszakáért vagy a sátorhelyért fizetsz. A nagy track-okon a dij 45$/fő/éj hut-ban, 15$/fő/éj sátorban. Nem mindenhol lehet sátrazni!) Erre rájön még a szállitási dij a track elejére vagy végéről vissza a kocsihoz.) Infok: www.doc.govt.nz

Közbiztonság: átlagban sokkal biztonságosabb mint Magyarország de lányoknak, egyedül stoppolni itt sem ajánlatos. A kocsikat bárhol, őrzés nélkül ott lehet hagyni de sajnos hallottam olyat, hogy az egész autót mindenestül kipakolták. szóval, az ördög itt sem alszik!!!
 

Röviden (!) ennyi. Ha valami eszembejut még, bőviteni fogom. Ezért érdemes visszalátogatni! Ha valamit esetleg nem irtam le, vagy van kérdésetek, hozzászólásotok: Irjatok! Kiváncsian várom!

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borisujzelandon.blog.hu/api/trackback/id/tr571007116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mutzlee 2009.03.28. 11:16:51

Szia Boris!
Köszi szépen mindent!
Mondjuk mi nem backpackerként megyünk ki, de így is nagyon sok hasznos infot adtál.
Mégegyszer nagyon köszi!
És szívesen összefutnánk Veled személyesen is ha ráérsz! :)

dumaera 2009.07.17. 21:05:45

szia nagyon jo amit leirtál és nagyon könnyen érthető minden. olvastam már sok blogot de mindegyik nehézségekkel riogat nem könnyü az élet ott sem stb..én nem is gondoltam nem is szeretem ha unalmas és minden egyszerü /na olyan még nem volt/ de a legtöbb aki már akár több éve kinnt is él nagyon le akar beszélni mindenkit hogy belevágjon ellentétben veled. nem hiszem hogy nem merő rosszindulatbol akarják elvenni az ember kedvét.találkoztál kinnt magyar testvérekkel? és hogy viszonyultak ugy mint általában/direkt meg sem szolalnak magyarul/ vagy kedvesre asszimilálodtak akár a kiwik? nagyon kiváncsi vagyok a véleményedre, mert tetszik ahogy a dolgokhoz viszonyulsz. azt hiiszem az én hozzáállásom is hasonlo a tiédhez. légyszi irj az e-mail cimemre és hogy beszélni tudjunk kereshetjük egymást msn-en pár szo elejéig, ha nem gond. a cimem szabo.eri@citromail.hu az oldalt amit irtál már ki is nyomtattam mert ez az első olyan oldal amit érdemesnek találtam lementeni uj zélandrol hát szia remélem jelentkezel. erika

mohaig 2009.11.18. 08:37:47

Szia Boris!
Jó volt olvasni az élményeidet. :)
Én azon szerencsések közé tartozom, akik már itt vannak NZ-n. Januárig AKL-ben tanulok, viszont utána szeretnék dolgozni. Miután nincs lehetőségem skilled jobra :(, marad a MG-ig munka.
Mit javasolsz: egyedül, kocsi nélkül - két bőrönddel - hogyan érdemes nekivágni?
*-)
Előre is köszönöm a válaszodat!
Üdv,
MohaiG

mohaig 2009.12.16. 08:57:20

Kedves Boris,
Örültem volna válaszodnak. De már nem aktuális a kérdés.
Minden jót!
süti beállítások módosítása