HTML

Boris Új-Zélandon

Téli-Nyári kiruccanásom története a Föld pont szemközti szegletébe

Friss topikok

2008. október 23.-án indulok Új-Zélandra

2008.10.21. 14:09 Orbán

23.-án indulok, de csak a hosszú búcsúzkodások után. Imivel és Gabival... Írta Gergő nekem, rólam, helyettem stb. (Boris)

A blog -ot Gergő készítette nekem, hogy ezen keresztül is kapcsolatban maradhassunk és lehetőségünk legyen arra, hogy mások is nyomon követhessék nagy utazásunk alakulását. Sokan vannak akik kezdetektől "velünk vannak", akik szívesen velünk lennének ha megtehetnék de olyanok is vannak akikben még csak érlelődik a gondolat, hogy ilyen nagy utazásra rá szánják magukat. Igyekszem minnél sűrűbben bejelentkezni, minnél pontosabban leírni a dolgaink alakulását, és így remélem minden kiváncsiságotokat ki tudjuk elégíteni. Amennyiben van lehetőségetek írjatok, szóljatok hozzá, mert akkor legalább tudjuk, hogy kik olvassák és visszajelzéseket is kapunk tőletek. Előre is elnézést ha időnként túl hosszú vagy netalántán pont az ellenkezője, túl rövid leszek, azért igyekszem majd úgy írni a blogot, hogy vastag betűvel kiemeljem a lényeget, hogy azok is élvezhessék akiknek nincs idejük vagy lehetőségük perceket vagy esetleg órákat a gép elött ülni. Gábor hoz laptopot és valami internet előfizetést is csinálunk, hogy ahol nincs wifi ott is tudjunk "gépezni".

Hát jó szórakozást kívánok az olvasáshoz!

2008. október 23-án 17:35-kor indul gépünk Ferihegyről, hogy Prágán majd Szöulon keresztül, egy csekély kis 23 órás repülés után 2008. október 25-én helyi idő szerint 10:10 perckor landoljunk Aucklandban.

Előzmények:

Az út értelmi szerzője Kertész Imi aki folyó év május hónapjának egyik napján, a méltán világhírű budaörsi Teri néni étterembe, ebéd közben arra a kérdésemre, hogy akkor kedves Imi mi a terved a Decathlonnál (mert ugyebár mi akkor még mindketten ott kopptattuk cipőtalpunkat) azt válaszolta, hogy semmi, mert éppen ma mondott fel és tervezi, hogy Új-Zélandra megy egy előre meghatározhatalan mennyiségű időre. Nos itt bennem akkor megindult valami de a végső döntésre június végéig kellett várni, amikor is Rácz Gábor ex kollégánkat az áruház igazgatója kellő motiváltság hiányában felmentette további munkavégzése alól... Gábor búcsú buliján, kissé illuminált állapotban (de nem döntéshozatal képtelenen) elhatároztuk, hogy csatlakozunk Imihez és neki vágunk az ismeretlennek. Június 24-én megvásároltuk a jegyet. Némi vacilálás után végül is a drágább de módosítható változat mellett döntöttünk, ami azt jelenti, hogy az utolsó napig (okt.22) visszaváltható vagy a repülés  (a vissza) időpontja ingyen, bármelyik Korean Airlines irodában módosítható.

Az indulás piros betüs dátumát megelőzte 4 hónap álmodozás és 2 hónap szervezkedés, bár a szervezkedés alatt elsősorban az információk (és a pénz:)) begyűjtését értettük. Minden ismerősünket felkutattuk aki valaha (vagy jobb esetben mostanság) volt kint, felvettük a kinti bevándorlási hivatallal és különböző regionális munkaügyi hivatalokkal is a kapcsolatot. Erre azért volt szükségünk, hogy a munkavállalás minden lehetőségével és feltételével tisztában legyünk. Sajnos anyagi keretünk azt nem engedte (engedi) meg, hogy 3 vagy akár 4 hónapot is csak láblógatással töltsünk, ezért úgy terveztük, hogy időnk felét munkával, a fennmaradó részét pedig a megszerzett pénz értelmes elköltésével töltjük. Szeptemberben felmondtam a munkahelyemen (Decathlon Budaörs), október 12-ig dolgoztam, mindeközben a fiúk különböző alkalmi munkákkal (Gábor=golfpálya építés, Imi=rafting túravezetés és ÁSÁS!!) gyüjtögették az útravalót.

Tervünk az, hogy Új-Zéland minnél nagyobb részét bejárjuk, egy kint megvásárolt autóval, és az itthonról vitt hátizsákkal, sátorral és hálózsákkal. Ha minden jól megy álmaink netovábbja lenne Fiji (vagyis Fidzsi) szigetére való eljutás (ott forgatták a Kék Lagúnát). De persze majd alakul. Biztosan nem jutunk el mindenhova de ezt majd szépen látni fogjátok, hogyan alakulnak a dolgok.

Túrista vízum/Munkavállalási vízum

Ugyebár 3 hónapig van lehetőség túristaként, vízummentesen kint tartózkodni, amihez nem szükséges semmi más csak az érvényes útlevél, a visszafele útra is szóló repülőjegy és havi 1000 NZD/kint eltöltendő hónapnak megfelelő pénzösszeg vag KP-ban vagy bankszámlán (1NZD = 115 HUF kb.). Ezt bizonyos források szerint leellenőrzik, mások azt mondják, hogy senkit nem érdekel. Mindegy, biztos ami biztos az OTP-ben adtak kemény 650 magyar királyi forintnak megfelelő összegért egy angol nyelvű "certification-t" az éppen aktuális egyenlegemről. Munkavállalási vízumból annyi féle van, hogy tengert lehet rekeszteni belőle, mi úgy tervezzük, hogy egy 4 hónapos vízumot váltunk ki, amiért adószám (állítólag se perc alatt elintézik) és bankszámlaszám (szintén kb. ugyanannyi idő) birtokában lehet folyamodni. Ezt a vízumot 1x lehet egy életben kiváltani, kb. 200 NZD-be kerül. A vízumot itthonról nem lehet elintézni, csak kint, konkrét állásajánlat birtokában. Értesüléseink szerint szezonális munkalehetőség rengeteg van, ezeket általában hasonló hátizsákos európai turisták de leginkább a környékbeli maori, thai, kínai és egyéb a Csendes-óceán szigetvilágából érkező vendégmunkások töltik be.

Persze ezeket majd meglátjuk kintről, erről bővebben akkor számolok be ha látom és saját bőrömön tapasztalom, hogyan is megy ez a világ másik felén.

Tehát legközelebb majd már Új-Zélandról...

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borisujzelandon.blog.hu/api/trackback/id/tr95724667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.10.22. 14:45:29

Ilyenek hogy jutnak eszedbe? Anna:)

Boris 2008.10.22. 15:30:41

Mármint a Jóistenke vagy a Kék Lagúna?
Mert a Kék Lagúna néhány mozzanatát bemutató link az biztosan az általam említett Fiji szigetéről.. De Dejdőke ahhoz előbb el kéne olvasni amit írtam..

Orbán · dnhe2.blog.hu 2008.10.24. 14:13:27

De akkor is, hogy jut eszébe?

allianna 2008.10.27. 10:44:19

"Ha minden jól megy álmaink netovábbja lenne Fiji (vagyis Fidzsi) szigetére való eljutás (ott forgatták a Kék Lagúnát)." Hát erre beírtam a keresőbe, hogy kék lagúna, és már jöttek is a szép képek Fiji szigetéről.
Elnézést Gergő, semmi bántót nem akartam ezzel:)

Lángos (6) 2008.12.04. 09:51:24

Ott is Borbála nap van? Vagy lesz? Vagy volt?
BN! ;)
Érezd jól magad! (Ill. a többiek is!)

Bán Ági 2008.12.08. 20:20:09

A névnapi lufik fantasztikusak, főleg a narancssárga.
süti beállítások módosítása